290 милиона православни се готвят за дългия празничен уикенд, но през

...
290 милиона православни се готвят за дългия празничен уикенд, но през
Коментари Харесай

За 2 милиарда католици утре е Великден - делят ни яйцата и 5 седмици, но през 2025 г. сме заедно


290 милиона православни се готвят за  дългия празничен уикенд, само че през май

Църковните камбани тържествено ще зазвънят в 87 страни по света тази неделя, когато близо 2,1 милиарда католици и протестанти означават най-големия християнски празник.

За Великден работещите в тези страни получават два спомагателни почивни дни - петък и понеделник. Много хора се възползват от дългия уикенд и пътуват.

Великден се уважава в страни на разнообразни континенти - от Съединени американски щати и Мексико през доста страни в Западна Европа и чак до Филипините. Близо

70 млн. души  отбелязват  празника и  в Африка

В Европа знакова за католическия свят е Италия.
 Българка беше измежду 12-те затворнички, на които папа Франциск уми нозете във Ватикана на Велики четвъртък. Това се случи в палатка в двора на пандиза “Ребибия ” в Рим. За първи път за традицията бяха определени единствено дами. Някои от тях се разплакали, до момента в който светият отец подсушавал с забрадка краката им и ги целувал. Ритуалът, основаващ се на Библията, илюстрира момента сред Исус Христос и апостолите му. СНИМКА: РОЙТЕРС Българка беше измежду 12-те затворнички, на които папа Франциск уми нозете във Ватикана на Велики четвъртък. Това се случи в палатка в двора на пандиза “Ребибия ” в Рим. За първи път за традицията бяха определени единствено дами. Някои от тях се разплакали, до момента в който светият отец подсушавал с забрадка краката им и ги целувал. Ритуалът, основаващ се на Библията, илюстрира момента сред Исус Христос и апостолите му. СНИМКА: РОЙТЕРС 
Традиционно в 10 часа сутринта във великденската неделя папата се появява на емблематичното за католиците място - площад “Свети Петър ” във Ватикана, където всяка година Франциск изнася литургия на украсена с цветя тераса. А на обед дава годишната великденска благословия urbi et orbi от централния балкон на базиликата “Свети Петър ”.

Тази година католическият и православният Великден се разминават с повече от месец. Пет седмици по-късно - на 5 май, Христовото възкресение ще бъде почетено и от православния свят. Към него принадлежат едвам 2% от християните, или към 290 млн. души. Тогава с изключение на в България празникът ще бъде маркиран в прилежаща Гърция, Северна Македония, Румъния, а също и в Кипър, Ливан, Русия и Украйна. Една от разликите е, че православните нации съблюдават ритуала да се чукат с яйца, а при католиците има конкуренция с търкаляне на боядисани яйца.

Датата на Великден се променя всяка година, а западните и източните християни рядко честват дружно. Това е ставало последно през 2017 година и следва още веднъж през 2025 година Разминаването с близо 40 дни се получава, тъй като православните църкви се водят по Юлианския календар, основан от римския император Юлий Цезар през 45 година прочие н. е. По него 1 година е времето, належащо на Слънцето да обиколи Земята.

Католиците и  протестантите  пък се водят по

Григорианския календар, основан от папа Григорий през 1582 година, с цел да поправя някои от проблемите в Юлианския, откакто астрономията става по-точна. Англия минава към Григорианския календар през 1752 година
 С тематична великденска декорация от зайци и яйца означават празника в Европа. СНИМКА: РОЙТЕРС С тематична великденска декорация от зайци и яйца означават празника в Европа. СНИМКА: РОЙТЕРС 
Това не е единствената специфичност, по която се дефинира датата на празника. Всъщност западните и източните християни схващат друго по какъв начин да следват датите на библейските събития, след които се стига до Възкресение Христово.

В източноправославната черква е значимо да няма разминаване със събитията в Библията. Затова Великден би трябвало да се случи след еврейския празник Пасха - както в историята за Великден Исус чества Пасха преди гибелта си.

Юдейският празник се дефинира от датата на първото пълнолуние след пролетното равноденствие през март, без значение какъв ден се пада. Никейският събор през 325 година взема решение, че Великден постоянно ще се чества в неделята след Пасха. Там се фиксира също, че пролетното равноденствие е на 21 март.

Ако равноденствието се падне в събота, най-ранната допустима дата за Възкресение е 22 март - неделя. Ако пълнолунието е било на 20 март, т.е. преди равноденствието, идващото би трябвало да е след 29 дни - на 18 април, когато ще се чества Пасха. А Великден остава в идната неделя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР